Herken jij dat ook? Van opvliegers, slapeloosheid tot en met een hoofd vol met “breinblubbers”?

Ondernemen in de overgang: wat een drama!

Ja, dames (en heren), ik wil het eens hebben over de overgang en wat dat met je doet als ondernemer. Want last ervan hebben….dat heb je. Tenminste, ik heb er “last” van. En omdat praten over de overgang (menopauze) nog steeds in de taboesfeer ligt, schrijf ik er een blog over.

De feiten

Weet je dat er momenteel ongeveer 1,6 miljoen Nederlandse vrouwen in de overgang zijn? Uitzonderingen daargelaten begint de overgang meestal tussen de 45 en 55 jaar. Je krijgt te maken met overgangsverschijnselen (er zijn vrouwen die ontzettend gezegend zijn met GEEN overgangsverschijnselen. Hallelujah!) en dat komt door de afname van oestrogeen. Dit heeft weer effect op de neurotransmitters serotonine en oxytocine. Serotonine heeft invloed op je stemming en doordat je minder hiervan aanmaakt, ga je minder goed slapen en dan is het lastig de kar te blijven trekken. Daarbij komt dat oxytocine invloed heeft op je sociale vaardigheden; het zorgt ervoor dat je meer met rust gelaten wilt worden en soms vormen van sociaal contact mijdt; geen zin in een verjaardag, gesprekje met collega’s, netwerken (oef, teer punt). Oftewel, zoeken naar tijd voor jezelf.

Het begon 2 jaar geleden

Ik ben dus ondernemer én in de overgang en een last dat ik er van heb! Niet normaal. 2 jaar geleden begon het. Ik was net 1,5 jaar bezig met mijn eigen bedrijf. In het begin merkte ik er niet veel van, af en toe een opvlieger en soms ’s nachts wakker worden van een zweetaanval maar volgens de test van de huisarts was ik nog steeds “vruchtbaar” , wat ik wel een beetje gek vond eigenlijk maar “het zal wel” dacht ik. Langzaamaan merkte ik dat de 15 kilo die ik er 3 jaar geleden met moeite af had gekregen er weer bij kwamen.

Al keek ik alleen naar een komkommer dan zat er al een pond bij.

Frustrerend tot en met. Een jaar geleden was ik af en toe zoekende naar balans en focus maar mijn bedrijf liep best goed en ik was ook best blij maar toch waren er “dingetjes” die ik niet kon plaatsen. Zou het de overgang zijn? Ik ben Hop for Her gaan proberen, werkte als een tierelier. Hoppa, weg waren de opvliegers en zweetaanvallen; ik was er weer hoor. Niets aan de hand en dooooooorrrr….

Ik ondersteun ondernemers in hun bedrijf, door focus en structuur aan te brengen. En voor mijn klanten doe ik alles. Op een gegeven moment reageerde ik op iemand zijn post op LinkedIn en hij stuurde mij een bericht: “je geeft aan dat je het te druk hebt maar jij geeft juist andere ondernemers tijd en rust, moet je niet eens aan jezelf denken”. Verdorie, dacht ik, deze man kent mij niet eens persoonlijk en hij zegt dit. Wat bijzonder. Ik geef al mijn energie, krijg er ook energie voor terug maar ik gebruik die energie niet voor mezelf. Da’s toch best gek als je er over nadenkt. Ik weet dat je goed voor jezelf moet zorgen alvorens je kan zorgen voor de ander, dat deed ik niet (niet goed in ieder geval).

Tja, op een gegeven moment kwam ik steeds verder in de overgang, was ik inmiddels in een traject gestapt om die verdomde kilo’s er af te krijgen en ik stopte met de hop….. BAD IDEA! Gek werd ik ervan, na een maandje ofzo weer terug aan de hop maar het hielp niet meer.

Automatische piloot

Inmiddels had ik het steeds drukker gekregen met mijn bedrijf, en moest ik me vol focussen op mijn klanten, nieuwe klanten binnen krijgen, netwerken en alles wat er bij hoort. Maar ik werd moeier en moeier en had nergens zin in en ondanks dat bleef mijn automatische piloot (je kent het wel) lekker draaien. Op een gegeven moment was ik op een netwerkborrel; ik sta te praten met iemand en ik voelde de opvlieger aankomen. Het zweet brak me uit; het enige wat ik kon bedenken was “maak je verhaal even af, ik moet nu naar de gang (koel) of toilet”. Is niet leuk. Op dezelfde avond gebeurde het nog een keer, wat een feest…. maar niet heus!

Ik maakte maar even een afspraak bij de huisarts want dit kon toch niet langer. Ik sliep bijna niet meer, het leek wel alsof ik een baby had met die gebroken nachten, mijn lijf deed zo zeer alsof ik elke dag in de sportschool bezig was geweest. Nou, was het maar zo’n feest.

Met de huisarts gepraat over hormonensuppletie en mijn bloed werd onderzocht op van alles en nog wat. Daar kwam uit dat ik ontzettend gezond ben maar wel diep in de overgang. Daar had ik geen bloedtest voor nodig maar bevestiging altijd goed :-).

En wat een opluchting; ik kreeg hormonentabletten. Extra oestrogeen om de boel weer in balans te krijgen. De huisarts had het recept naar de apotheek gestuurd, ik moest nog bij 2 klanten langs die dag en onderweg naar huis langs de apotheek en in de auto nog heb ik een tablet genomen! Ik voelde me natuurlijk niet meteen weer het vrouwtje, dat snap je. Het duurt 72 uur eer het lichaam op niveau zou zitten. Ik moet zeggen dat ik vanochtend al een stuk uitgeruster wakker werd en met een frisse blik aan het werk ging (2 tabletten verder).

Lieve dames, overgang is geen pretje en ook niet iets om lacherig over te doen. Het is echt serious shit! En als ondernemer wil je gewoon door kunnen gaan zonder al dat gedoe. En je hoeft je niet te schamen ervoor.

Mijn huisarts is niet happig op het geven van deze hormoontabletten maar door het prettige gesprek en haar begrip voor mijn situatie – als ondernemer kun je dit er niet bij hebben – schreef ze de tabletten voor en wat ben ik hier dankbaar voor.

De moraal van dit verhaal:

Zorg eerst goed voor jezelf alvorens je voor een ander zorgt!

én…. praat erover. Haal het onderwerp uit de taboesfeer. We krijgen er allemaal mee te maken en wij onderneemsters moeten door kunnen gaan zoals we dat ook graag willen. Zonder gedoe en zonder ons vrouw-zijn te verliezen.

Wat zijn jouw ervaringen met en in de overgang? Heb je ook van die vage klachten en voel je je af en toe echt niet oke? Laat het gerust eens weten. Ik steun je.

2 reacties op “I’m still hot, it just comes in flashes now…

  1. Miranda zegt:

    Zo herkenbaar, dacht dat ik ik er nu na mijn maagverkleining af zou zijn, omdat de hormoon huishouding toch veranderd. En ik moet zeggen de eerst maanden ging het best goed, weinig last van schommelingen, hitte-aanvallen of zweet uitbarstingen.
    Maar helaas te vroeg gejuicht, het is weer allemaal aan het terugkomen. Ik dacht dat ik er na 15 jaar nu wel af zou zijn, maar zoals het er nu uitziet mag ik nog een poosje.
    Ik merk wel als ik er aan toe geef dat ik er ook sneller van af ben.

  2. Esther zegt:

    Opvliegers heb ik geen last van, maar sinds 6 jaar ben ik veel gevoeliger voor prikkels, heb ik een hogere spierspanning, spierkrampjes in armen en borst als ik een hele dag achter de compu heb gezeten en een zware energie drain als ik teveel mensen op een dag spreek. Ik hou er gewoon rekening, pak meer mijn rust en kies voor de cold turkey. Geen hormonen of supplementen, iedere vrouw moet er doorheen en met hormonen en supplementen verschuif je het en stel je het eigenlijk uit. Ik ben er nu al 6 jaar mee bezig en ik verwacht dat het nog wel 5-9 jaar kan duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin het gesprek
Laat je een berichtje achter?
Hi, leuk dat je een berichtje stuurt. Waar kan ik je mee helpen?